A Békés Megyei Nők Egyesülete

...1998-ban alakult független, társadalmi, érdekvédelmi, érdekképviseleti szervezet.
Küldetése mindazon törekvések támogatása, amelyek a család jogintézményének a védelmét, a nők társadalmi egyenjogúsításának az elősegítését, a nők fokozottabb közéleti szerepvállalását, a megyében élő nők összefogását célozzák meg.
A Békés Megyei Nők Egyesülete régiós hatáskörben tevékenykedik megközelítőleg 150 fős létszámmal. Az Egyesületet négy különböző településen, Békéscsabán, Dévaványán, Ecsegfalván és Telekgerendáson működő  tagszervezet alkotja. Havi rendszerességgel megrendezésre kerülnek a taggyűlések, ahol egy-egy meghívott szakértő tart előadást változatos témákban, melyek részben szakmai pl. a civil szervezetek érdekérvényesítése, nők a közéletben, részben általános jellegű, mindenkit érintő témák, mint pl. a fogyasztó-védelem, az egészségügy, áldozatvédelem vagy stílus tanácsadás. Emellett a tagok és az érdeklődők számára változatos kulturális programokat kínálunk, ezzel építve a közösségi összetartozást, a kapcsolatok, hagyományok ápolását. Hagyományőrző szándékkal évente kirándulások indulnak Magyarország és Erdély különböző tájaira, a hungarikumok, a magyarság értékeinek mélyebb megismerése. Az évszázados és modern kézműves fogások megismerésének érdekében kiscsoportos foglalkozásokon ismerhetik meg, sajátíthatják el az érdeklődők a szövés, virágkötészet, szalvétatechnika, üvegfestés és más kézműves technikákat. Az Egyesület megalakulása óta figyelemmel kíséri a nők helyzetét Békés megyében, naprakészen ismeri a problémákat, szükségleteket, a céljaink eléréséhez pályázatok útján teremtjük meg az anyagi feltételeket.
Tagjaink egészségének megőrzése érdekében
Minden évben különböző szűrővizsgálatokon való részvételre nyílik lehetőség tagjaink részére.(antioxidáns mérés, vérnyomás, vércukorszint és vérzsír mérés,) Az egészségügy különböző területeiről hívunk meg szakembereket, akik az egészségmegőrzésről, táplálkozás és diéta egyensúlyáról, védőoltások fontosságáról, tudatos életmód kialakításáról, a homeopátia hasznosságáról, a Thai masszázs alkalmazásáról és sok más hasznos témáról tartanak előadásokat.
Hagyományok és természeti értékeink
Egyesületünk fontos feladatának tekinti, hogy természeti értékeink megóvására és hagyományaink ápolására felhívja a figyelmet. Környezetvédelmi témában Szelekovszky László „ A megye környezet és természetvédelme” címmel tartotta meg előadását, valamint „Kastélyok és kúriák” című könyvének bemutatására is sor került egyesületünk szervezésében.
 Figyelemmel kísérjük az aktuális várospolitikai helyzetet
Egyesületünk előadásokat szervez a város aktuális beruházási terveiről, fejlesztéséről, valamint a helyi szociális ügyekkel kapcsolatos témáról, melyre az adott témában illetékes szakember kap meghívást.
Különböző témákban megtartott programjaink
2011 az Önkéntesség éve, melynek keretein belül, Egyesületünk is megtartotta az önkéntesi napját „Az Önkéntességről és a befogadó szervezetekről”címmel. A jövőbe tekintve, „Mi az igazság 2012-vel kapcsolatban?”címmel szerveztünk előadást. Fontosnak tartjuk tagjaink testi-lelki egyensúlyát, ezért életvezetési témában szerveztünk előadást, mely ”A gondolat ereje” címet kapta. Áldozatvédelem és bűnmegelőzés témában is szerveztünk előadásokat tagjaink részére.

Munkaerő-piaci pályázataink, tevékenységeink

2010 – 2011
TÁMOP 5.5.1/A-10/1 “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért”
Főpályázó: SZGTI (Szakszervezetek Gazdaság és Társadalomkutatási Intézete)         Konzorciumi partner: Nők a Holnapért Alapítvány
2005 – 2008
EQUAL „Az esély bölcsődéje”
A Békés Megyei Nők  Egyesülete az EQUAL „Az esély bölcsődéje” megnevezésű Uniós pályázatban fejlesztési partnerként dolgozott. A program a GYES, GYED-en lévő kisgyermekes anyák képzését, a munkaerőpiacra való visszakerülését segítette.
2006
HEFOP 1.3.1. program  „EGYENLŐ ESÉLYEK A megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő nők munkaerő-piacra való visszatérésének ösztönzése”
 A Békés Megyei Nők Egyesülete az előadások és tréningek megtartását vállalta fel, gazdasági és esélyegyenlőségi témakörökben.
PHARE program „Békés megyei nők munkaerő-piaci helyzetének javítása”
amelyben társpályázóként vett részt Egyesületünk.
 A program során mentori tevékenységet végeztünk és szociológiai felmérést készítettünk Békés megyei nők munkaerő-piaci helyzetének javítása címmel.