Krízis központ Békés megyében

A Békés Megyei Nők Egyesületét több alkalommal megkeresték bántalmazott Hölgyek, és azok megsegítéséhez szándékoztunk segítséget nyújtani a 2009. október 28-án megrendezésre került fórummal, melyet Békés Megye Képviselő Testülete támogatott.

A megtartott fórumon a felkért előadók:

• Mózes Ernőné, a Dél-dunántúli Regionális Krízis Központ vezetője, a nők elleni erőszakról és a krízis ellátás ismérveiről beszélt. Általánosan ismertette az erőszak valamennyi formájának a jeleit és néhány példát kiemelt, melyet munkája során tapasztalt. Bemutatta az Anyaotthont és a segítséget kérők, lelki fizikai bántalmazásban szenvedők, ellátási lehetőségét.
  • Dr. Sipka Rózsa, a Dél-alföldi Regionális Krízis Központ vezetője részletesen beszélt a hálózati együttműködésről, mint kialakított modellről. Bemutatta az átmeneti otthonba a veszélyeztetett nők, gyermekek bekerülési lehetőségét, és az őket segítők munkáját, valamint az ott tartózkodókkal való foglalkozási formákat. Felsorolta a kikerülési lehetőségeket és a fennálló veszélyeket.
  • Ádámné Dunai Irén, A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Főosztályvezető-helyettese  az országosan nyolc régióban felállított krízis ellátási modellprogramot mutatta be.  Felhívta a figyelmet, hogy milyen országosan kiépített segítségnyújtást tudnak a biztosítani bántalmazottaknak, mint a titkos ház valamint az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat. Feltárta azokat a szakmai hiányosságokat melyek a civilek és a hatóságok együttműködésének a szükségességéből adódnak.

A fórumon civil szervezetek többek közt a Békés Megyei Nők Egyesülete Békéscsabai, Telekgerendási és Ecsegfalvai tagjai, valamint a Civil Szervezetek Szövetsége, Egyensúly Szabadidő Klub, Esélyek Háza Battonya, Nők a Holnapért Alapítvány vezetői és képviselői vettek részt.
      A szakma részéről a Békés Megyei Igazságügyi Hivatal és a Kistérségi Egyesített Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat képviselői jelentek meg.
      A programról a Csaba Televízió felvételt és interjút készített az előadókkal, ezáltal a Csaba TV nézői tájékoztatást kaptak a fórumról.
      Az előadások utáni kötetlen beszélgetés alkalmával kiderült, hogy a nők ellen elkövetett, illetve a családon belüli erőszak ráadásul a mai napig tabu téma Magyarországon, amelynek mielőbb véget kell vetni. Bár kívülállóként nehéz eldönteni, hol a határa más család életébe való beavatkozásnak, mégis fel kell hívni a közvélemény figyelmét, hogy a nők elleni, családon belüli erőszak nem magánügy, hanem emberi és büntetőjogi, esélyegyenlőségi, szociális, gazdasági és egészségügyi kérdés is egyben.
     Nekünk civileknek is kell ezzel a témával foglalkozni. A Békés Megyei Nők Egyesülete négy településen működik, így egy kötetlen baráti-, szomszédi beszélgetés alkalmával lehetőség van arra, hogy megnyíljanak előttünk a bántalmazottak, elmondják gondjainak, problémáikat.
     Ez a fórum lehetőséget adott arra, hogy pontosabb képet kapjuk a családon belüli erőszak létezéséről, a segítségnyújtás lehetőségeiről.